top of page

שמחתי מאוד להכיר אתכם!

המשך הקשר לאחר מפגש ייעוץ הנקה אישי:
את תמיד מוזמנת להתקשר/לשלוח הודעת וואטסאפ עם כל שאלה, הבהרה, זה חלק מהשרות, אז אל תרגישי "לא נעים לי" :-)
גם אם אין לך שאלות (מצב נדיר), אני אשמח שתתקשרי אלי כעבור 2-3 ימים לעדכן אותי בשלומכם.
שעות שנוחות לי יותר לענות לטלפון הן 8-21 אבל אם יש שאלות דחופות את יכולה לשלוח לי הודעה גם בשעות אחרות ובסופ"ש.

 

בנוסף אפשר להגיע למפגשי מעקב אישיים או קבוצתיים, שמתקיימים בקליניקה ברמת השרון. לפרטים נוספים לגבי מפגשים קבוצתיים לחצי כאן.
כדאי מאוד להודיע לי לפחות 2-3 ימים מראש.

את כמובן מוזמנת לבקר בדף הפייסבוק שלי לימור פלד - יועצת הנקה מוסמכת
ובעמוד האינסטגרם החדש שלי limor.pelled_yankut

לנוחיותך אני מצרפת מידע נוסף לאחר הפגישה שלנו. 

ריכזתי עבורך עוד מספר נושאים, חלקם יותר רלונטיים עבורך, וחלקם פחות.

* סחיטה ידנית : הסחיטה הידנית יכולה לסייע להגברת ייצור חלב, להחליף משאבת חלב באופן קבוע או מזדמן, לסייע בהקלה כאשר את מרגישה שהשדיים גדושים, וכו' אני מאוד ממליצה להתנסות ולתרגל.

* היכן ניתן להשיג משאבה: מצורפת רשימת מקומות בהם ניתן לשכור משאבת חלב חשמלית דו צדדית של חברת מדלה, אמדה, וארדו.

* שאיבת חלב יעילה: סרטון המלמד כיצד לשאוב בצורה אפקטיבית עם משאבה דו-צדדית

* חזית שאיבה: שאיבה יכולה להיות יותר קלה ע"י שימוש בחזית שאיבה. הסרטון הבא מדגים כיצד להכין חזית שאיבה

* המלצות לאופן השאיבה: משך שאיבה – כ 5-15 דקות מכל שד, תלוי במטרה ובנסיבות. תדירות – בין 1-8 פעמים ביממה, תלוי במטרה ובנסיבות עוצמה – להתחיל בעוצמה נמוכה יחסית, ולאט לאט להגביר במהלך השאיבה. אם מגיעים לעוצמה כואבת – חשוב להנמיך מעט, עד שלא כואב. זה לא נכון ולא אפקטיבי לשאוב כאשר כואב לך, אז בבקשה לא לנסות להיות גיבורה! החלפות צד – אם את משתמשת במשאבה חד צדדית - שואבים מספר דקות מצד א' וכאשר הזרימה נחלשת מאוד, עוברים לצד ב'. שואבים במשך כמה דקות, וכאשר הזרימה מאוד נחלשת, שוב חוזרים לצד א'... וחוזר חלילה, סה"כ בין 1-5 העברות צד באותה שאיבה. תזמון שאיבות והנקות – אם את משלבת הנקות עם שאיבות, ותדירות הההנקות היא גבוהה, עדיף קודם להניק ואח"כ לשאוב, כדי שלתינוק יהיה יותר קל לינוק. את השאיבה כדאי להתחיל אחרי ההנקה, מקסימום להתחיל חצי שעה אחרי ההנקה, ולא לדחות את השאיבה, כדי שלא יווצר מצב בו את סיימת לשאוב סמוך מידי לארוחה הבאה.

* הבדלים בתפוקת החלב בין השדיים: הבדלים בייצור בין צד ימין לצד שמאל הם מאוד נפוצים ונורמטיבים. אם ההבדל מאוד מטריד אותך או את תינוקך, אפשר לעודד את הצד שמייצר פחות להגביר מעט ייצור ע"י שאיבה/סחיטה ידנית, למשל לשאוב/לסחוט ידנית את השד במשך 5-10 דקות, אחרי הנקה, כ 3-4 פעמים ביממה, למשל למשך שבוע. לאחר שבוע (או פרק הזמן הנדרש לצמצום הפער) רצוי להוריד את תדירות השאיבות בהדרגה ולא בבת אחת. אם התינוק שלך אינו זקוק לתוספת חלב, את הכמות ששאבת ניתן להקפיא לעת הצורך. אם יש פער משמעותי מאוד בין הצדדים וזה מפריע לך/לתינוק שלך, אז את מוזמנת לדבר איתי.

* איחסון חלב אם: כמה זמן אפשר לשמור את החלב? 6-3 שעות על השיש; 3-8 ימים במקרר 6-12 חודשים בהקפאה עמוקה כאן תוכלי למצוא טבלת מפורטת של משרד הבריאות

* שימוש במוצץ: עדיף להימנע משימוש במוצץ בשבועות הראשונים מאחר ומוצץ עלול לגרום למצב בו התינוק יחזור לישון, וידלג על ארוחה (וזה לא רצוי בשבועות הראשונים, כי השדיים זקוקים לגירוי תכוף כדי ללמוד ליצר מספיק חלב) תרחיש נפוץ אחר בשימוש במוצץ הוא שהורים מפספסים את סימני הרעב המוקדמים של התינוק - התינוק ירגע למשך כמה דקות, ואז יפרוץ בבכי עז, בלי שקיבלנו התראה מוקדמת שהוא מבקש לאכול (ואז יותר קשה להצמיד אותו אל השד). הורים רבים מחליטים לתת מוצץ כבר מההתחלה, וזאת החלטה אישית שכל זוג מקבל בהתאם לנסיבות שלהם. המודעות ליתרונות ולחסרונות יסייעו להורים לקבל את ההחלטה הנכונה עבורם, ולהפחית את הקושי שעלול להיוצר משימוש מוקדם במוצץ. מתי מומלץ להתחיל עם מוצץ? הדעות חלוקת כמובן בנושא. לפי האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, כדאי להתחיל בשימוש במוצץ בסביבות גיל חודש (כי נמצא קשר סטטיסטי בין שימוש במוצץ לבין הפחתת סיכון של מוות בעריסה), או ליתר דיוק: ברגע שההנקה מבוססת, כלומר התינוק יונק היטב, לאמא לא כואב, תדירות היציאות של התינוק טובה, והעליה במשקל שלו היא תקינה.

* מתי להתחיל בקבוקים (אם התינוק שלך בהנקה מלאה): אם חשוב לך שהתינוק שלך ילמד לאכול גם מבקבוק, אפשר להתחיל בסביבות גיל 6 שבועות, לאחר שההנקה כבר מבוססת, להציע לו בקבוק מידי פעם (רצוי עם חלב שאוב). לאיזו כמות הוא זקוק? הטבלאות הנפוצות לחישוב הכמות לא לוקחות בחשבון את ההבדלים המשמעותיים בין תינוקות, ובין ארוחות שונות אצל התינוק במהלך היממה. שיטת האכלה איטית מבקבוק (פירטו בהמשך) תעזור לכם לזהות את הכמות הנכונה עבור התינוק שלכם. ובכל מקרה אפשר להציע בבקבוק כמות קטנה (למשל 30 מ"ל) ולהמשיך בהנקה, רק כדי לתרגל מעט את הבקבוק. תינוקות רבים בגיל חודש עד חצי שנה אוכלים בסביבות 80-120 מ"ל בממוצע (לפעמים פחות, לפעמים יותר)

* האכלה איטית מבקבוק: סרטון המדגים כיצד להאכיל תינוק מבקבוק באופן ידידותי להנקה, שמאפשר האכלה מתונה, בריאה יותר, ומונע האכלת יתר מבקבוק.

* איך להרגיע תינוק בוכה: מוזמנת לצפות בסרטון שמדגים את שיטת חמשת ה-S-ים של ד"ר הארווי קרפ

* מתי כדאי להחליף חיתול: אמהות רבות מוצאות שהחלפת חיתול במהלך ההנקה היא מאוד נוחה ויעילה. בשבועות הראשונים תינוקות נוטים להירדם על השד במהלך הארוחה, למרות שלא סיימו, לא שבעו, ויש עוד חלב בשד. לכן החלפת חיתול בשלב הזה מעירה אותם, ומאפשרת להם לסיים את הארוחה כשהם שבעים יותר.לכן אני ממליצה לך לנסות להניק את התינוק בצד הראשון, לאחר שמיצה את הצד הזה, להחליף לו חיתול, ולהציע לו את הצד השני. כדי לחדד את ההמלצה, אסביר למה לא כדאי להחליף חיתול לפני הנקה או אחרי הנקה: לפני הנקה – לרוב כשתינוק מתעורר יותר דחוף לו לאכול מאשר להחליף לו חיתול. אם הוא רעב, ונחליף לו חיתול, יש סיכוי גבוה שהוא יבכה, ולכן הוא יגיע אל השד בוכה, ואז ההצמדה הרבה פחות נעימה לאמא ולתינוק.... אחרי הנקה – אם התינוק אכל ושבע, והוא לרוב מנומנם/ישן בסוף ההנקה, לא כדאי כעת להעיר אותו לצורך החלפת חיתול, כי בשלב זה השינה היא מאוד חשובה לו.

* מעקב אחר התנהלות ההנקה: את מוזמנת להתשתמש בטופס מעקב אחרי הנקות ויציאות של התינוק כולל הציפיות לתדירות החיתולים עם פיפי וקקי במהלך החודש הראשון. טופס זה יסייע לך לעקוב אחרי התנהלות ההנקה, בהשוואה לנורמה בימים אלו.

* מעקב שקילה בטיפת חלב: אני ממליצה בחום לבצע שקילה ראשונה בטיפת חלב בימים הראשונים לאחר השחרור מבית החולים. לעיתים קל לקבל תור מוקדם, ויש מצבים בהם מקבלים תור ראשון כעבור מספר שבועות. אם יש לך איזשהו ספק קל לגבי ההנקה, בקשי מטיפת החלב שלך להקדים לך את התור, או לאפשר לך לפחות להגיע רק לשקילה, כדי שיהיה לך בסיס רלוונטי להשוואה בהמשך הדרך (כי ישנם הבדלים ניכרים בין משקלים שונים). חשוב שהשקילות הראשונות בטיפת חלב יבוצעו באותם תנאים (עם/בלי חיתול יבש, רצוי באותה עמדת שקילה). אם יש קושי בהנקה, אפשר לשקול תינוק כל 5-7 ימים עד אשר רואים שהתינוק עולה במשקל בצורה תקינה.

* טיפול בפטמות פצועות: אם שיפור ההצמדה + מריחת לנולין (לנסינו) לא עוזרים תוך 2-3 ימים, אז אפשר לנסות גם רפידות מיוחדות שעוזרות לריפוי הפיטמה שנקראות נרסיקר. אם יש פצע משמעותי או כאב ניכר, כדאי לדבר/לפגוש יועצת הנקה.

* תזונה והנקה: אוכל - נהוג לומר שיש לצמצם צריכה של נענע, מרווה ופטרוזליה, שבמינון גבוה עלולים לפגוע בייצור החלב, אך אין הוכחה מחקרית מעולה בנושא. שתיה – לשתות מים לפי הצמא, אין צורך להכריח את עצמך לשתות באופן מאולץ. בתחילת הדרך עדיף לצמצם צריכת קפאין (קפה, תה, שוקולד, קולה). ככל שהתינוק צעיר וקטן (במשקל) אז ההשפעה של הקפאין יותר ניכרת.

* אכוהול בהנקה: עדיף להפחית צריכת אלכוהול בשבועות הראשונים, ואם יש ארוע חגיגי, ומתחשק לך לשתות, אז קראי כאן כתבה על אלכוהול כדי לדעת איך לעשות זאת (כלומר כמה זמן צריך להמתין אחרי שתיה מנת אלכוהול)

* קבוצות תמיכה לנשים מניקות: פרטים על ארגון לה לצ'ה, מפגשי תמיכה וקו טלפוני לתמיכה באמהות מניקות. מומלץ בחום!

bottom of page