טכניקת סחיטה חלב ידנית אחרי היום השלישי

מדוע לסחוט ידנית?

סחיטה ידנית הינה טכניקה שימושית לכל אמא מניקה, שכדאי להכיר. 

יתכנו מצבים שונים בהם תוכלי להיעזר בסחיטת חלב ידנית:

* כאבים חזקים בפיטמה (לעומת שאיבה, בסחיטה אין שום מגע/מתיחה/חיכוך של הפיטמה)

* הגברת ייצור חלב (במקום שאיבה או מייד אחרי שימוש במשאבה)

* קושי בחיבור התינוק לשד

* שחרור אזורים נוקשים או גודש בשד

* אם יש לך משאבה אבל יש תקלה / בטרייה נגמרה/ אבד אחד מהחלקים של ערכת השאיבה...:-(

* יתכן גם שתרצי לסחוט פשוט כי רכשת משאבה שתגיע בעוד מספר ימים...

סחיטה ידנית יכולה להיות פתרון זמני מצוין, ויש אמהות שאחרי מספר תרגולים מוצאות שסחיטה ידנית היא אפילו יותר יעילה מאשר שאיבה עם משאבה חשמלית טובה.
 

מתי לסחוט?
תדירות הסחיטות מאוד תלויה בסיבה לסחיטה.

למשל אמא ששואבת בתדירות גבוהה (למשל לפג שעדיין אינו יונק) יכולה להוסיף סחיטה קצרה של 2 דקות מכל צד אחרי כל שאיבה.

אמא שחוזרת ללימודים פעמים בשבוע למשך 4 שעות, אולי תרצה בהפסקה לסחוט חלב כדי למנוע גודש ולצבור למנה לקראת יום הלימודים הבא.
 

איך לסחוט?

1. לשטוף ידיים

2. להכין כלי לאיסוף החלב (בקבוק, כוסית או קערה), ולשבת במקום נח.​

3. לעשות עיסוי קצר 2 דקות של השד

3. אפשר להתחיל בעיסוי קצר 2 דקות של השד, או לדלג לשלב הבא

4. להניח אגודל בצד אחד של השד, וארבע אצבעות בצד הנגדי, הרחק מן הפטמה, בערך בגבול של העטרה, או מעבר לעטרה.
 כמה רחוק? זה משתנה מאמא לאמא, ממליצה לנסות כמה מיקומים עד שתמצאי את הנקודה האופטימלית.

5. תיאור פעולת הסחיטה:

ללחוץ ממש מעט לכיוון בית החזה (1 שניה) > ללחוץ לאט לכיוון השד (5 שניות) > להרפות. וחוזר חלילה.

ע"י ניסוי וטעיה, תוכלי למצוא את הקצב ומיקום האצבעות האופטימלי עבורך.

6. כדאי מידי פעם למקם את האצבעות במקומות שונים מסביב לשד, לנוע כמו מחוגי השעון, כדי לסחוט אזורים שונים.

7. עוברים לשד השני כעבור מספר דקות (בערך 5-10 דקות) כאשר הטפטוף מאוד נחלש.  אחרי סחיטה בצד שני, ניתן לחזור לצד ראשון אם רוצה להוציא כמות יותר גדולה, ולעבור בין הצדדים כל כמה דקות.
משך סחיטה אפשרי הוא 10-20 דקות סה"כ משני הצדדים, משך מקסימלי המומלץ הוא 30 דקות.
אמא שמשלבת סחיטה עם שאיבה, כמובן יכולה לסחוט רק 2 דקות מכל שד.

מה לא מומלץ לעשות?

- להכאיב לעצמך

- לסחוט את הפטמה

- להחליק את האצבעות על פני העור עד לפיטמה

- לסחוט יותר מאשר חצי שעה. אם את צריכה לסחוט יותר חלב, יותר אפקטיבי להגביר תדירות ולא משך של סחיטה.

מה לעשות עם החלב הסחוט?

את החלב ניתן לתת לתינוק במזרק, עם או בלי צינורית, בכוסית או בבקבוק. (בקשי מיועצת הנקה / מדריכת הנקה / אחות שתלמד אותך איך להשתמש בצינורית, אם את רוצה להימנע מבקבוקים בשבועות הראשונים אחרי הלידה.

אם התינוק ישן, אפשר לסחוט לתוך מזרק או להעביר למזרק את מה שסחטת, ולסגור עם הבוכנה, עד שהתינוק יתעורר.

יתרונות הסחיטה

- הסחיטה אינה כואבת כלל, ואם הפטמה רגישה/פצועה, יתכן שתעדיפי סחיטה על פני שאיבה. 
- סחיטה אינה דורשת חשמל/בטריות

- סחיטה אינה מרעישה

- במהלך הסחיטה ניתן לשלב עיסוי של אזורים גדושים בשד לשיפור הריקון

- סחיטה אינה דורשת אביזרים מיוחדים/יקרים

ניתן למצוא באינטרנט שפע של סרטוני הדרכה. ריכזתי כאן עבורכם את מיטב הסרטונים:

הדגמה של סחיטה לכוסית ליד אינקובטור בפגיה - בקישור הזה 

אפשר לצפות החל מדקה 2:00

סרטון מצויין שמראה אמהות שונות סוחטות חלב, ומדגיש מאילו טעויות יש להמנע.

https://www.youtube.com/watch?v=axQi5PqRZ0M

סרטון המחשה נוסף, שמדגים את אותה טכניקה כאשר ייצור החלב עולה.

כדאי להתחיל בדקה 4:22.

https://youtu.be/BOJD82jHty8?t=4m18s

סרטון נוסף של סחיטת חלב. 

כדאי להתחיל בדקה 0:24.

https://youtu.be/6ZViuYKX5LU?t=24s
(אפשר גם לנסות למקם אצבעות יותר רחוק מהפטמה וללחוץ יותר לאט - לאמהות רבות זה יותר אפקטיבי, אבל זה מאוד אינדיווידואלי)

מה לעשות אם בקושי יוצא חלב?

אם במשך 2 דקות לא יוצאת אפילו טיפה אחת, כדאי לעשות עיסוי לשד במשך 2 דקות ולנסות שוב.

אם עדיין לא יוצא חלב, נסי ללחוץ במיקום מעט שונה, למשל קצת יותר רחוק או קרוב לעטרה.
ניתן גם לעשות קומפרס חם על השד, למשל להניח מגבת קטנטנה חמה ורטובה על חזה, ואפשר להוסיף עיסוי עדין דרך המגבת במשך כ 5 דקות, ואז לנסות שוב לסחוט. 

אם עדיין לא יוצא כלום - מנסים בצד שני. אח"כ אפשר לחזור לנסות בצד ראשון.

 

ואם לא הצלחת להוציא חלב בתרגול הראשון, נסי בזמן אחר, אולי כאשר את מרגישה יותר נינוחה/רגועה/ אחרי שינה (גם אם היא קצרה) /או כאשר השד מרגיש קצת יותר מלא.
תרגול נוסף קרוב לוודאי יסיע לך ללמוד איך לסחוט את החלב.

כל הזכויות שמורות ללימור פלד. המידע באתר מהווה המלצות והנחיות כלליות בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי ע"י גורם מוסמך.